недеља, 16. септембар 2012.

Рачунар као баук

На послу сам релативно често у прилици да помажем колегама да реше разнородне проблеме које имају у раду с рачунаром. Степен сложености тих проблема је веома разнолик, као и вештина мојих сарадника. Понекад је реч о једноставном проналажењу датотека на тврдом диску, каткад треба очистити лаптоп од вируса, а повремено пронаћи одговарајуће ћириличне словне ликове за дијалекатски текст.

Може се чинити да су такви проблеми безначајни али, током деценије техничког уређивања научних часописа, радове написане уз употребу стилова или уз коришћење адекватног шаблона сам добијао само из иностранства. Чак ни млађе колеге, вичне раду на рачунару, не употребљавају ни један програм за рад са референцама, нити су свесни да у програму помоћу којег обично пишу своје радове постоје одговарајући алати за то.

Такође, уочљив је известан притисак назовимо их "информатичара", који намећу енглески језик и употребу латинице — или, још горе, латиничног писма без наших слова. Већина људи које сусрећем није свесна да је оперативни систем на српском језику нешто одавно доступно, као и њима потребни програми.

Тако, употреба рачунара за људе који не говоре и не читају енглески језик личи на ход по минском пољу: све се ради напамет, рад је сужен на неколико основних радњи и све што је изван тога остаје недоступно.

Сврха овог блога је да се таквим корисницима помогне. 

Нема коментара:

Постави коментар